L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
W poprzedniej części opracowania nakreśliłem zasadnicze problemy dotyczące przeprowadzania rozgrzewki w różnych dyscyplinach. Rozgrzewka może przechodzić płynnie w zasadniczy trening i nie powinna, ale czasem jest cięższa od zasadniczej sesji. Tego rodzaju taktykę spotyka się w sekcjach brazylijskiego jiu-jitsu, zapasów, boksu tajskiego. Pierwsza [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
Ludzie przejmują się produktami z soją, szkodliwością dla zdrowia mięsa, konserwantami i innymi dodatkami do żywności czy nawet jednym z najczęściej stosowanych herbicydów, sprzedawanych przez firmę Monsanto (Roundup zawierający glifosat). Tymczasem nikt właściwie nie ocenia zagrożenia, jakie stanowią: alkohol (nowotwory, wypadki, destrukcyjny [...]
Społeczeństwa nieuchronnie starzeją się, długość życia wydłużyła się, za to w Europie powszechnym problemem stał się ujemny przyrost naturalny. Szacuje się, że w 2020 r. liczba osób w wieku 65 lat i więcej wyniosła 727 mln, a do 2050 r. ma wzrosnąć do 1,5 miliarda. Wraz ze stałym wzrostem liczby i odsetka osób starszych, stopień starzenia się [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Trening klastrowy jest jedną z metod wysokiej intensywności stosowanej od dekad. Czym się różni metoda cluster od metody przerwy wypoczynkowej (rest-pause)? Ta ostatnia jest odmianą treningu klastrowego i polega na zastosowaniu krótkiej przerwy wypoczynkowej w ramach serii ćwiczenia (bez dłuższego odkładania sztangi na stojaki czy rzucania [...]
Wielu ćwiczących zrobi wszystko by osiągnąć wymarzony wygląd, czasem kosztem zdrowia, czasem nawet życia. Zresztą w prasie nie brakuje podobnych przykładów, niedawno zmarła 34 letnia kobieta, której lekarz odmówił zabiegu liposukcji, gdyż była zbyt otyła. Lekceważąc zagrożenie udała się na zabieg do innego miasta i innego lekarza, dzień po zabiegu [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Podciąganie należy do najbardziej funkcjonalnych ruchów, jest dobrym testem siły oraz wytrzymałości mięśni. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom, wykonanie dużej liczby powtórzeń z obciążeniem masy własnego ciała nie jest żadnym sprawdzianem siły. Co zapamiętać? Musisz trenować podciąganie co najmniej 2 x w tygodniu, a najlepiej 3 x. Jeśli [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
N-acetylocysteina (NAC), acetylowany wariant aminokwasu L-cysteiny, jest doskonałym źródłem grup sulfhydrylowych (SH) i jest przekształcana w organizmie w metabolity zdolne do stymulowania syntezy glutationu (GSH), sprzyjające detoksykacji i działające bezpośrednio jako wymiatacze wolnych rodników. Podsumowanie NAC ma szereg zastosowań, [...]
Kobiety, wybierając się pierwszy raz na siłownie, marzą o tym, żeby za miesiąc ich ciało było tak szczupłe i jędrne jak u Pań, które zazwyczaj posiadają status czynnych zawodniczek fitness bikini. Katują się od samego początku bez konkretnego planu oraz diety, mając jedynie wizję idealnego ciała w głowie. Mając podstawowe wskazówki za sobą, czas [...]
Przyczyny otyłości Naukowcy sugerują, że otyłość wynika z przejadania się i braku aktywności zgodnie z zasadą termodynamiki, czyli więcej dostarczamy więcej energii, niż wydatkujemy. W wytycznych zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) z 1980 roku napisano: „Unikaj zbyt dużej ilości tłuszczu, w tym źródeł tłuszczów nasyconych i [...]
Trening siłowy zazwyczaj wykorzystywany jest w celach zmian estetycznych sylwetki, czyli poprawie wyglądu fizycznego. Jednak jego rola jest znacznie szersza i może wykazywać on działanie prozdrowotne. Wielokrotnie pisałem artykuły dotyczące treningu siłowego i osteoporozy. Tym razem chciałem podsumować wpływ treningu na zdrowie i przedstawić jego [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
Kofeina może doraźnie złagodzić bóle głowy. Zdarza się, że bóle są powiązane z obniżeniem ciśnienia krwi, w związku z czym dobrze napić się w takiej sytuacji choćby małej kawy. Są jednak sytuacje odwrotne, kiedy to osoba pijąca kawę regularnie nagle ją odstawia lub ogranicza, i zaczyna się skarżyć na bóle głowy. Podsumowanie Bóle głowy związane z [...]